MODERAN PLES

I evo nas nazad u novom blogu!

U ovom ćemo pričati o nastanku modernog plesa i otkriti tko je bila prva žena koja je plesala bosa te tako pokrenula nešto sasvim novo u svijetu plesa.
Opusti se, udobno se smjesti i počnimo. :)

Untitled design (6).png

SADRŽAJ:

  • Što je moderan ples

  • Plesačica budućnosti

  • Graham tehnika

  • UKRATKO: Filozofija modernog plesa

ŠTO JE MODERAN PLES

Moderan ples je spektar plesova nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća u Europi i SAD-u. Nastao je kao buntovnički pokret protiv strogosti i forme klasičnog baleta i služi kao alat za promicanje svijesti o društvenim problemima tada, ali i danas. Plesači odbacuju kostime, plesne cipele i špice za postizanje potpune slobode i protočnosti kretanja. S dolaskom svakog novog plesača, moderan ples se razvijao dalje. Koristili su motive iz raznih društvenih i narodnih plesova svijeta.

PLESAČICA BUDUĆNOSTI

Jedna od glavnih pokretačica ovog novog plesnog izražaja bila je Isadora Duncan. Rođena je u San Franciscu 1877., a svoje plesačke sposobnosti odnijela je u Europu gdje se proslavila kao plesačica budućnosti. Bila je prva koja je zaplesala bosih nogu, u običnoj ugodnoj odjeći i nije voljela strogi sistem plesnih škola koje su učenike ‘odvraćale od stvaranja ljepote i umjetnosti’. Bila je inspirirana grčkom umjetnošću i društvenim plesovima, prirodnim fenomenima i morem. Vjerovala je da ples može donijeti sve ono što život nudi u jednom ‘pakiranju’- radost i tugu. Plesala je od svoje 22. godine do smrti u 50. kada joj se šal koji je dobila na dar zapetljao za kotač auta u kojem je trebala otići i tako slomila vrat. Ostavila je veliki trag u plesnom svijetu i ostala zapamćena kao revolucionarka i prava umjetnica.

GRAHAM TEHINKA

Graham tehnika je jedna od najstarijih plesnih tehnika. Smisao Graham tehnike je da plesač OSJEĆA - da mu se sva osjetila probude, da bude povezan s tlom te da tu energiju cijelog tijela prenese na publiku. Neke od glavnih karakteristika su ‘contraction - release’, spirale i slobodni padovi. Također se može prepoznati po rukama koje ne služe kao dekoracija već su aktivne. Za sve to je zaslužna Martha Graham, američka plesačica i koreografkinja. Plesala je i podučavala preko 70 godina. Bila je prva plesačica koja je nastupala u Bijeloj Kući te je osnovala najstariju školu plesa u SAD-u. Živjela je dug život te je u 92. godini umrla od upale pluća. Radi svojeg utjecaja na plesni svijet i inovativnost, nazivaju je ‘Picassom plesa’.

UKRATKO: Filozofija modernog plesa

Moderan ples nije više samo proizvod našeg uma, nego je već razmišljanje samog tijela na profinjen i intelektualan način.

“A reflective and thinking body is constantly dancing its becoming” - Jean-Luc Nancy

Filozofija i ples su povezaniji nego što mi mislimo ali opet se u nekim stvarima nikako ne slažu. I to je ljepota modernog plesa.


Malo po malo i evo nas opet na kraju još jednog bloga, nadam se da vam se svidio!
Hvala na čitanju :)

Gabi

Previous
Previous

HIP HOP - ples i kultura

Next
Next

POVIJEST BALETA