HIP HOP - ples i kultura

Bok bok!
Opet ja. Evo me s još jednim blogom. :)

Počeli smo s dalekom poviješću i polako došli do nama bližeg vremena. Danas ćemo saznati nešto o Hip Hop-u i o njegovim karakteristikama. Pa krenimo!

SADRŽAJ:

  • Gdje, kada i kako je nastao Hip Hop

  • Glavni stilovi

  • Ostali stilovi

  • Hip hop na filmskom i televiziji platnu

  • Ukratko: How to Hip Hop?

GDJE, KADA I KAKO JE NASTAO HIP HOP

Nastao je 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u, točnije u Bronxu, okrugu New Yorka. Afro Amerikanci i Latino Amerikanci su održavali blokovske zabave na kojima su DJ-i spajali ‘beatove’ pjesama s dviju ploča koje su bile na DJ pultu u isto vrijeme. Nešto kasnije je tako nastao i rep, a s njim i sam ples.

GLAVNI STILOVI

Kao ‘fusion’ tip plesa, Hip Hop u sebi sadrži elemente raznih stilova plesa. Neki od njih su jazz, balet i step. 3 glavna elementa Hip Hop-a su POPPING, BREAKING i LOCKING.

POPPING - nastaje naglom kontrakcijom mišića, inspiriran pokretima Boogalo-a

BREAKING - akrobatski stil plesanja obično izvođen u Cypher krugovima ili Apache linijama u kojima se izazivaju druge skupine plesača u dance battle

LOCKING - najčešće opisan kao stil ‘sličan poppingu’, no razlika je duljini pokreta koja je u locking-u dulja (freezing the movement)

DODATNI STILOVI

S razvojem i širenjem hip hop-a u svijetu, dolazi do stvaranja još pod vrsta i stilova hip hop-a. Podijeljeni su u 2 kategorije: STREET (izvođeni i nastali na ulicama) i STUDIO (nastali u plesnim studijima). U skupinu STREET plesova pripadaju Memphis Jookin’, Turfing, Jerkin’ i Krumping. STUDIO stilovi, nama nešto poznatiji, su Commercial/New Style, Jazz-Funk i Lyrical Hip-Hop

HIP HOP NA FILMSKOM I TELEVIZIJI PLATNU

Zbog svog karaktera i zanimljivosti pokreta, očekivalo se da će se hip hop raširiti u svijetu. Tome su također pridonijeli razni filmovi i TV emisije koje su prikazivale živote mladih plesača Hip Hop-a, prikazivali razne vježbe inspirirane Hip Hop-om, itd. Wild Style, Beat Street, i Breakin’ su najraniji filmovi koji su prikazivali Hip Hop. Nastali su 80-ih i brzo stavili Hip Hop u mainstream. Nakon njih dolaze Save The Last Dance, You Got Served, Step Up serijal filmova, Street Dance 3D i mnogi drugi. Prije ovih filmova, Hip Hop je bio istaknut i u TV emisijama. Najpoznatija je bila Soul Train, a uz nju su još i American Bandstand, Solid Gold i Top of the Pops. I tako se preko malih i velikih ekrana Hip Hop raširio svijetom.

Ukratko: HOW TO HIP HOP?

Iako postoje brojni stilovi unutar žanra, mnoge emisije i natjecanja u kojima se određuje tko je najbolji, bitno se sjetiti koja je prava bit Hip Hop-a, ali i plesa općenito:

Zabava.

Uvijek je bitno zabaviti se dok plešeš, osjetiti svaki beat i melodiju koja prolazi tvojim tijelo. Nije bitno izgledati dobro, nego se osjećati tako. Zato, kad sljedeći put plešete Hip Hop, zapamtite - ako vam je zabavno i dobro se osjećate, dobro plešete. I ako vidite nekog sa strane tko se boji plesati jer misli da nije dovoljno dobar ili se boji tuđih komentara - dođite do te osobe, primite ju za ruku i recite joj ‘Idemo se zabaviti.’ Nije potrebno biti profesionalac da bi se uživalo u plesu!

I nakon ovog sentimentalnog dijela, ja se odjavljujem za danas. Nadam se da vam je bilo zanimljivo, čujemo se ubrzo. ;)

Gabi

Previous
Previous

3 savjeta :)

Next
Next

MODERAN PLES