POVIJEST BALETA

Hej, hej! Pred nama je još jedan blog o plesnoj povijesti. U prošlom smo pričali o općenitoj povijesti i nastanku plesa, a u današnjem blogu istražit ćemo povijest baleta, zašto je važan kralj Luj XIV. te kako smo došli do danas dobro poznatih pet pozicija.

pexels-budgeron-bach-5150481.jpg

SADRŽAJ:

  • DVORSKI BALET I DRUGE PODVRSTE

  • KRALJ LUJ XIV.

  • NASTANAK 5 POZICIJA I 18. STOLJEĆE

  • 19. I 20. STOLJEĆE

  • Ukratko: RUSKI BALET I RUSKI BALETI

DVORSKI BALET I DRUGE PODVRSTE

Dvorski balet je nastao na francuskom dvoru u 16. stoljeću (1581.) te je služio kao zabava za ljude na dvoru. Osim plesa, imali su govor na početku plesa, recitatora tijekom izvedbe, a kostimi su bili teški i vrlo raskošno dekorirani.

Po tadašnjem shvaćanju, prvi je balet bio ‘Komičan kraljičin balet’ koreografa B. Balazzarinija.

Nakon dvorskog, nastale su još neke od prvih vrsta baleta:

GRANDE BALLET- plesali su ga muškarci i imao je povijesnu tematiku

BALLET DRAMATIQUE- viteške igre s dijalogom; alegorijsko-patriotske teme

BALLET MASCARADE- utemeljila ga je Maria Medici; izbacila je recitaciju i ubacila zbor

BALLET A ENTRES- drugi naziv za BALLET MASCARADE nakon što je prenesen na pozornicu

KRALJ LUJ XIV.

Luj XIV je imao dosta utjecajnu ulogu u razvoju baleta. Obožavao je ples i promicao ga je svakom prilikom kojom je stigao. Tijekom njegove vladavine, balet je bio na najvećem vrhuncu. Plesao je u koreografiji ‘Balet noći’ kao lik kralja sunca koji mu je također bio i nadimak prije te predstave. 1661. otvara prvu kraljevsku plesnu akademiju koja je nastala čak i prije prve glazbene akademije. Bitni ljudi za akademiju su bili J. B. Lully koji je komponirao glazbu za balet i P. Beauchamp, koreograf i ravnatelj akademije.

Odvojili su se od amaterskog dvorskog baleta i maknuli tekst iz izvedbe. Osnovali su tradiciju otmjenog načina plesanja te cijenili tehniku i virtuozitet.

NASTANAK 5 POZICIJA

Na 5 pozicija možemo zahvaliti koreografu Peulletu. Nastale su iz potrebe za većom preciznošću te je s tim pokrenuo lavinu drugih promjena koje su došle u 18. stoljeću.

Balet se odvojio od opere i sve je više bio prisutan otmjeni način plesanja čiji je predstavnik bio L. Dupres. Nakon njega dolazi elegantna i izražajna F. Prevost koja prva pleše na glazbu isključivo za balet uz njezine učenice i ujedno najbolje balerine 18. stoljeća, M. Camargo i M. Sal.

Da bi balet bio još savršeniji, u igru ulazi Jean Georges Noverre. U potpunosti je izbacio tekst i naraciju, a kostime, glazbu i radnju je prilagodio isključivo plesačima te traži čiste pozicije i otvorene noge. Također zahtjeva mimiku i tehničku savršenost.
Još jedna zanimljiva stvar je da na njegov rođendan (29.4.) slavimo dan plesa.

Kasnije, njegov rad nastavljaju francuski plesač Dauberval i dva talijanska plesača Angeolini i Vigano.

19. I 20. STOLJEĆE

Kako stoljeća odmiču tako se u plesu javlja puno inovacija.
Tako u 19. Stoljeću dolazi do gubljenja povijesnih i mitoloških tema, radi se po čistim pozicijama te se po prvi put plesači dižu na špice gdje predvodi Maria Taglioni kao prva plesačica na špicama.

Dolazi do pojave bijelog baleta koji kroz svoj karakter potpuno prenosi radnju na gledatelje. Dolazi i do prve pojave TUTUA i ne koriste se hitoni. Tijekom tog vremena dominira francuska škola.

20. Stoljeće donosi nastanak velikog ruskog baleta čiju su tehniku postavili koreografi Petipa i Checheti. Za prodor ruskog baleta u zapadnu Europu zaslužan je Sergej Dhigaliev koji pretvara balet u predstavu. Također, plesači NYC baleta se probijaju u svijet iako bez tradicije klasičnog baleta.

Tijekom tog stoljeća dolazi do slaganja brojnih baletnih trupa sastavljenih od najboljih plesača tog vremena (Fanny Cerito, Maria Taglioni, Michael Fokin, …)

Ukratko- RUSKI BALET I RUSKI BALETI

Kao što sam već spomenula, 20. Stoljeće je vrijeme stvaranja plesnih trupa u svijetu.
Tako je jedna od njih i trupa RUSKI BALETI. Osnovao ju je Sergej Dhigaliev, a koreograf je Marius Petipa. Bila je najelitnija trupa tog vremena jer je bila sastavljena od najboljih plesača i plesačica ikada. Neki od njih su Michael Fokin, Anna Pavlova, Tamara Karsavina, Serge Lifar, Anton Dolin, Ida Rubinstein i mnogi drugi.

Radi razlike u jednom slovu, mnogi znaju pobrkati trupu s baletnom tehnikom tako da je vrlo bitno znati kako se imena točno pišu.

I evo nas na kraju još jednog bloga. Nadam se da vam je bio zanimljiv te da ste naučili nešto novo!

Vidimo se!

Gabi :)

Previous
Previous

MODERAN PLES

Next
Next

POČECI I RAZVOJ PLESA KROZ STOLJEĆA