PRVI KORACI PREMA ZDRAVLJU

Startamo. Bez straha, jer počeci ne moraju biti ekstravagantni. Još bolje - ne smiju biti. Ne krećemo s intenzivnim i svakodnevnim treninzima te rigoroznim dijetama, već treniramo 2-3 puta tjedno umjerenim tempom. Time se nećeš u početku zasititi već se polagano navikavati i kako smo rekli ranije, za 21 dan će ti preći u naviku. ‘Too simple’.
Drugi korak je izabrati koji ti stil treniranja najviše paše. Plesni treninzi predstavljaju kombinaciju tjelovježbe i umjetnosti te su zato čest izbor onih koji žele isprobati nešto novo i dinamično. Pogotovo ako se uz ples pazi na kondicijsku pripremu koja poboljšava performans svakog plesača. Mnogi plesni studiji pa tako i naš, poput teretana i fitness centara, nude prvi probni trening besplatan da svatko može vidjeti je li taj način treniranja za njih - netko više voli individualne treninge, a netko grupne, netko teretanu, netko ples ili jogu. Također, u obzir se uzima zdravstveno stanje i vrijeme. Neke povrede ili prijašnje operacije mogu utjecati na npr. trčanje, zato ćeš radije izabrati lagano zagrijavanje bez skokova i naglih pokreta. Ako znaš da nećeš moći često na trening (uz opravdan razlog!!) nego 1-3 puta tjedno, preporučila bih više grupne treninge.
Next. Glava - i to ću konstantno ponavljati - ne treniramo da nam bude teško i naporno nego da napravimo prve korake prema zdravlju i zadovoljstvu. Pucati ćeš od samopouzdanja, a krvna slika će biti sve bolja (naravno, uz prehranu, ali to je drugi par rukava o kojemu ćemo itekako pisati). Da bi se brinuli o drugima moramo se prvo pobrinuti za sebe i svoje psihičko (!) i fizičko zdravlje. Vjeruj mi, nije uzalud. Dalje, živimo u realnom svijetu pa ćemo imati i realne ciljeve. Ako si kao cilj postaviš da ‘moraš’ u tjedan dana smršaviti 5 kila, odmah si izbriši tu ideju iz glave. Kao prvo, nezdravo je, a kao drugo vrlo vjerojatno ćeš se razočarati te odustati. Normalan i zdrav gubitak kilograma bi bio 1 kilogram po tjednu. Čini se malo i sporo, ali je dugoročno djelotvornije. To je zbog toga što se nećeš izgladnjivati, nego uvesti uravnoteženu i pravilnu prehranu koja će ti vrlo lako ostati u navici i postati ‘lifestyle’ i uz nju će biti lakše održati željenu težinu.
I za kraj, zabavi se! Pretvori trening u zabavu, nešto čemu ćeš se veseliti. Bilo to odlazak sa prijateljem/prijateljicom/članom obitelji, napravite trening zabavnim i raznolikim. Isprobajte nešto novo - street jazz, urbane plesove, balet fitness, cross fit, čak i trening u prirodi, posebice ljeti.
Istražujte, tražite videe treninga koji bi vas mogli zanimati i držite se njih. A kada malo zapnete, uvijek se sjetite zbog čega ste uopće i počeli. Nismo quitteri, samo naprijed!

karlablog1.jpeg
Previous
Previous

Dance survival guide

Next
Next

Bilo kuda, plešem svuda!