Bilo kuda, plešem svuda!

Zašto? Zato što mogu. Zato što volim. Zato što me ispunjava. Zato što ne mogu zamisliti svoj život drugačije.

Ne, nisam profesionalni plesač, ali da, iskorištavam svaku priliku za ples! Moj prvi susret s plesom bio je još u vrtiću kada sam kao i većina curica krenula na ritmiku, klasika. Nešto malo manje klasičan korak bio je prvi plesni stil koji sam isprobala - bio je to step. Imala sam svoje steperice i najslađe kostime ikad koje sam obožavala! Ono po čemu je step jedinstven je to što dok plešeš, pokretom svojih stopala u stepericama istovremeno stvaraš i zvuk. To mi je bilo prefora i već tada sam znala da želim isprobati i druge plesne stilove. Nakon nekoliko godina mog “bučnog hobija”, kako ga je mama iz milja zvala, steperice sam zamjenila papučicama i krenula na satove jazz-a gdje sam zapravo često plesala i bosa pa nisam više stvarala buku po kući. Nakon jazza, odlučila sam se prebaciti na nešto energičnije pa sam krenula na hip-hop. Paralelno s tim htjela sam naučiti i standardne plesove i osjetiti kako je to plesati u paru pa sam godinu dana išla u plesnu školu gdje sam naučila osnove engleskog i bečkog valcera, tanga, quickstepa, slowfoxa, cha cha cha-a…
Plesala sam kroz cijelu osnovnu i srednju školu, nisam stala ni kad sam upisala faks, a ni sad kad sam ga završila. :) Zadnjih godina zadržala sam se na kombinaciji MTV commercial style-a, urbana i jazz-a, a unazad godinu dana zaljubila sam se i u latino ritmove salse i bachate.

Kad sam rekla bilo kuda, plešem svuda, to sam ozbiljno i mislila. Tijekom studija sam provela dva semestra na međunarodnoj razmjeni te jedno ljeto na ljetnoj školi u inozemstvu. Volim putovati i upoznavati nove ljude i kulture i ova iskustva su mi jedna od najdražih u životu. I naravno, gdje god sam došla upisala sam se na ples. Bila su to zanimljiva iskustva. Prvo takvo iskustvo bio je moj dolazak na K-pop class u Singapuru, u grupu koju je činilo 99% Azijata, a njih bar 50% bili su Korejci. Možete zamisliti mene, jedina plavuša, viša od svih bar za glavu i s 0% K-pop pokreta u sebi. Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako su nam se tijela svima naučila različito kretati i prvih nekoliko sati osjećala sam se smiješno (a njima sam vjerojatno tako i izgledala). Moji veliki graciozni pokreti kombinirani s valovima i pruženim ristovima nasuprot njihovih tisuću sitnih i oštrih koračića u minuti. Tamo sam se šest mjeseci privikavala na to da moram smanjiti pokret, a jednom kad tijelo nešto zapamti, to je teško iskorijeniti. Ali, uspjela sam! Bar donekle. S druge strane, odlazak na razmjenu u Madrid za mene je bio pun pogodak u plesnom smislu. Latino ritmovi, španjolske pjesme i rasplesani Španjolci! Puno valova, okreta i improvizacija. Osim heels classova i lady stylinga koji su mi bili najdraži dio plesne rutine u Madridu, redovito sam išla i na satove salse i bachate. S obzirom na to da sam prije odlaska u Španjolsku prošla početni tečaj salse u Zagrebu, nakon prvog sata u grupi level 0 u Madridu treneri su me odmah prebacili u grupu level 1, a s obzirom na to da su mi konkurencija bili rasplesani Španjolci i Latinoamerikanci, za mene je to bio samo takav vjetar u leđa. Ono što mi je bio veliki izazov, usporediv s onim malim koracima u Singapuru, je to što sam morala naučiti slušati partnera. Cijeli život plešem sama, sama kontroliram svoj pokret i improvizaciju ubacim kad poželim. No, u ovom slučaju morala sam osluhnuti što partner želi i plesati kako je on dirigirao. Za mene veliki izazov, ali rekla bih, opet uspješno izvršen zadatak!

Ono što sam naučila kroz svoja iskustva je da nije uvijek najbitnije koliko dugo se bavite nečim već koliko truda i volje uložite u to što radite i vrlo bitno, koliko volite to što radite.

“Vježbom do savršenstva” i “Bez muke nema nauke” izreke su koje bih primijenila u ovim situacijama. Uvijek pucajte visoko, uspoređujte se s najboljima i učite od njih pa na temelju toga izgradite svoj stil. Slušajte trenere i mentore jer oni su tu da vas usmjere, ali na kraju plešite onako kako se vi najbolje osjećate i kako sami sebi najbolje izgledate!

Untitled design (25).png
Previous
Previous

PRVI KORACI PREMA ZDRAVLJU

Next
Next

MOTIVACIJA