JAZZ FUNK

Dobrodošli u svijet Jazz funk plesa - našeg primarnog plesnog stila kojeg karakterizira jedinstven ritam, energičnost i beskrajna kreativnost. U ovom blogu vodimo vas na putovanje kroz svijet Jazz funk-a otkrivajući njegovu povijest, važne pojedince te njegov utjecaj na svjetsku plesnu scenu.

Jazz funk, spoj jazza, hip-hopa i drugih urbanijih stilova, rođen je iz slobodnog duha i živahnosti ulične kulture. On utjelovljuje eklektičnost i slobodu izražavanja, čime stvara prostor za plesače da istraže svoju osobnost na plesnom podiju. Ovaj dinamičan plesni stil odlikuje se ritmičkim izazovima, naglascima na udarce i fluidnim prijelazima, što ga čini atraktivnim kako za izvođače, tako i za publiku.

Povijest Jazz funka:

Jazz funk ima bogatu i raznoliku povijest koja seže u 20. stoljeće. Njegovi korijeni mogu se pronaći u jazzu i funku, dvama glazbenim žanrovima koji su se razvijali u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 20. stoljeća.

U 1970-ima, Jazz funk je doživio svoj vrhunac popularnosti, posebno na plesnim podijima i televiziji. Plesne emisije poput "Soul Train" postale su platforme na kojima su Jazz funk plesači izražavali svoj talent i kreativnost. S vremenom se Jazz funk počeo miješati s elementima hip-hopa i suvremenog plesa, stvarajući novu dimenziju izraza koja je privukla širu publiku.

Važni koreografi Jazz funka:

Bob Fosse - Smatra se jednim od pionira Jazz funk-a. Njegove koreografije kombinirale su elemente jazza s kabaretom i burleskom, stvarajući prepoznatljiv i sofisticiran stil. Fosseove koreografije mogu se vidjeti u brojnim kazališnim produkcijama i filmovima, a njegov utjecaj na svijet plesa i dalje je iznimno značajan.

Paula Abdul - Početkom 1980-ih, Paula Abdul postala je zvijezda glazbenih spotova i koreografija koje su obilježile taj period. Njezine energične koreografije i suvremeni elementi utjecali su na razvoj jazz funka u modernom kontekstu.

Wade Robson - Wade Robson postao je poznat kao koreograf i plesač u emisiji "So You Think You Can Dance". Njegove inovativne koreografije i kombinacija različitih plesnih stilova, uključujući jazz funk, privukle su pažnju publike diljem svijeta.

Tricia Miranda - Ova suvremena koreografkinja i plesačica poznata je po svojim živopisnim i moćnim jazz funk koreografijama. Njezin rad s popularnim izvođačima i glazbenim spotovima donio joj je široku prepoznatljivost i poštovanje u plesnoj industriji.

A evo i nekoliko ključnih značajki modernog jJazz funk plesnog stila:

Fluidnost i ekspresivnost: Moderni jazz funk koristi fluidne pokrete tijela kako bi prenio emocije i priče. Plesači često koriste izražajnost lica i cijelog tijela kako bi dodatno pojačali svoju interpretaciju glazbe i koreografije.

Improvizacija: Suvremeni jazz funk često uključuje elemente improvizacije, dajući plesačima prostor da unesu vlastiti stil i osobnost u svoje izvedbe. To pridonosi originalnosti i autentičnosti plesača.

Ritam i groove: Funky ritmovi i osjećaj groove-a ključni su za moderni jazz funk. Plesači koriste snažan ritam i naglašene akcente kako bi stvorili energične i dinamične pokrete.

Elementi hip-hopa: Moderni Jazz funk često “posuđuje” od hip-hopa, uključujući izolacije, popove, locking i breaking. Ova mješavina stvara dinamičan i raznolik plesni stil.

Istraživanje različitih stilova: Plesači modernog Jazz funka često istražuju različite plesne stilove kako bi obogatili svoje znanje i tehnike. To može uključivati suvremeni ples, waacking, vogueing i druge elemente.

Kreativnost i inovacija: Moderni Jazz funk potiče plesače da budu kreativni i inovativni u svojim izvedbama. Ovaj plesni stil otvoren je novim idejama i eksperimentiranju s različitim pokretima.

Sinkronizacija s glazbom: Jazz funk često se izvodi uz različite glazbene žanrove, poput R&B-a, pop-a, dance glazbe, funka i elektroničke glazbe. Plesači pažljivo biraju glazbu koja će nadopuniti njihovu koreografiju i pomoći im u pričanju njihove plesne priče.

Suvremeni jazz funk plesni stil stvara most između tradicionalnog jazza i modernih plesnih trendova, pružajući plesačima priliku da istraže različite aspekte plesa i stvore svoj jedinstveni izraz. Ovaj razigran i dinamičan plesni stil privlači plesače svih dobnih skupina i razina iskustva, pružajući im priliku za kreativnost, izražavanje i neprestano istraživanje različitih aspekata plesne umjetnosti.

Sigurne smo da će vas Jazz funk stil osvojiti kao što je osvojio nas, a ako ga želite zaplesati s nama - čekamo vas!

Do čitanja,

Vaš Bevel team

Previous
Previous

FLEKSIBILNOST

Next
Next

3 savjeta :)