Zašto je zagrijavanje važno?

Zašto je važan Warm-up_ (1).png

Zagrijavanje tijela prije svakog treninga je nužno, a plesni treninzi nisu iznimka.

U ovo ludo doba, kada su nam online treninzi i razni tutoriali dostupni jednim klikom, važno je ne zaboraviti da našem tijelu lokacija treninga ne igra veliku ulogu. Bilo da se radi o treningu od kuće, u dvorištu, na parkingu ili u dvorani, naše tijelo zaslužuje jednaku pažnju. 

Zašto je zagrijavanje važno?

Kako bi se naše tijelo pripremilo na intenzivniju fizičku aktivnost te kako bi se smanjila mogućnost ozljeda i istegnuća, na samome početku plesnog treninga 15-20 minuta posvećujemo zagrijavanju. 

Njegova uloga je:

  • Ubrzati puls - na taj način se postupno ubrzava rad krvožilnog sustava, povećava protok krvi u mišićima te podiže tjelesna temperatura.

  • Mobilizirati pojedine dijelove tijela - dinamički pokreti zasebnih cjelina tijela povećavaju protok sinovijalne tekućine (maziva u zglobovima), kao i elastičnost mišića, omogućavajući tijelu veći opseg pokreta.
    Također, poboljšava se i brzina živčane signalizacije, čime se utječe na ukupnu ravnotežu, koordinaciju i propriocepciju (sposobnost vašeg tijela da razumije svoju orijentaciju).

  • Povećati fleksibilnost - dinamičko i statičko istezanje (koje ne traje duže od 10ak sekundi po poziciji) pripremaju plesače za zahtjevnije plesne elemente.
    Prije plesnog treninga ne preporučuje se dugotrajno statičko istezanje - njega čuvamo za kraj.

  • Bolji balans, izdržljivost i izgradnja mišića - vježbe u ovom dijelu zagrijavanja uveliko su zaslužne za bolju kvalitetu izvedbe. Zato i trbušnjake radimo s osmijehom (hehe).

E sad, kad sljedeći put pomisliš preskočiti zagrijavanje - think twice! 

A mi se vidimoooo - u dvorani :)




Izvori:

Fadzali, Farah. (2020). The Importance of Warm Up and Cool Down Article.

Dahm, Smith (2010). Mayo Clinics, Fitness for everybody

Leah Bueno (2018). Dance Magazine Article, This Is How You Should Actually Warm Up Before Dancing

Previous
Previous

Upisi u sezonu 2021/2022

Next
Next

BEVEL kuglice